• Antoine Pecqueur, Jernbanens geopolitik
  • Original titel: Géopolitique du rail
  • Omfang: 160 s.
  • Udgivelsesår: 2021
  • Forlag: Editions Autrement

Jernbanens geopolitik

Antoine Pecqueur

På alle kontinenter er jernbanen stadig et symbol på stats- og stormagtskontrol.

I Europa er EU i gang med at genoplive godstransporten, og man har planer om at fordoble jernbanetransportens andel af godstransporten inden 2030.

I Nordamerika er toget på vej tilbage som modtræk til flyets absolutte herredømme, med højhastighedslinjer og endda drømmen om en transkontinental linje.

Kina fortsætter på sin side med at væve sit net og slår alle rekorder: På ti år har landet bygget 38.000 kilometer højhastighedslinjer. Det kinesiske regime hævder således sin kontrol over hele landet, men også langt uden for landets grænser med oprettelsen af de nye silkeveje.

I krigszoner er jernbanerne ofte den eneste, skrøbelige, forbindelse mellem de konfliktramte områder, og toget er derfor af afgørende betydning for befolkningen.

Men dette kapløb på jernbanerne, som kræver konstruktionen af nye strækninger og gigantiske infrastrukturer, risikerer at påvirke miljøet voldsomt.

Men hvad nu, hvis toget kunne kaste lys over de problemer, som verden står over for i dag?

Lad os stige om bord på dette store jernbanespil, der følger 25 mytiske strækninger, for at tage på en geopolitisk rejse, der er glimrende illustreret med omkring 30 kort.

Presse

No press reviews yet.

Forfatter

Antoine Pecqueur

Antoine Pecqueur er en fransk fagotist og journalist med speciale i kulturøkonomi. Han arbejder for Mediapart, Alternatives économiques og RFI. Siden 2018 har han været leder af redaktionen på Lettre du…

Oversætter

Nils Schultz Ravneberg

UDDANNELSE 2010 - 2012: Københavns Universitet. Kandidatgrad i fransk. Sidefag i kemi. 2009 - 2010: Université de Paris 7. Studieophold med kurser i filosofi og litteraturvidenskab på fransk. 2006 -…